18 Mayıs 2017 Perşembe

Forge Of Empires oyununa yeni başlayanlar için önerilerim..


Öncelikle bu oyun stratejiye dayanan bir oyun olduğu için her oyuncu kendisine göre bir sistem geliştirip sonra değiştirip istediği şekilde oynayabilir.Ama oyun bir mantık sistemine oturtulmuş ve ister istemez bunun dışına çıkmak oyunda başarılı olma açısından kötü sonuçlanıyor.Şimdi daha açık bir şekilde anlatmayı denicem.

Oyunun başlangıcında görev kutucuklarını yaparak temel şeyleri öğrenmiş olacaksınız.Zor bir oyun sayılmaz her yaştan çokça oyuncusu var.Şahsen benim 4 yıldır bu oyunu oynayan arkadaşlarım var ve 40 küsür yaşında baya çocuklu abilerimiz falan bile oyunu oynuyorlar.Herkese hitap ediyor yani.

Oyunda dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken ve size avantaj sağlayacak maddeleri sıralayacağım:

1.Oyun altın ve erzağa dayanıyor.Ev inşa etmekte,araştırmalarda,asker yetiştirmede,ürün binalarında kullanılıyor.Oyuna başladığınızda erzak binası inşa etmeniz için nüfüs sağlamanız gerekiyor.Bunuda konut binalarını inşa ederek elde ediyorsunuz.Konut binaları (binadan binaya farklı olarak) belli saat aralıklarıyla altın ve nüfus sağlıyor.Dikkat etmeniz gereken yerlerden biriside burası..erzak ve altın dengesini sağlamanız gerekiyor.Erzak sıkıntısı çekebilirsiniz.
Araştırma


2.Elmaslar çok kıymetli ve kazanılması kolay olmadığı için en mantıklı şekilde kullanmaya çalışmak gerek.Oyunun en zorlu kısmı ülkeyi genişletmek ve yeni toprak katmak.Bunu 3 şekilde yapabilirsiniz.Teknolojik gelişmeler,fetihler ve  elmas ile satın alınabiliyor.Yani  elması en kazançlı kullanabileceğiniz şey ülkeyi genişletmek olacaktır.(tabi benim fikrim :)

3.Elmastan sonra en önemli şey ilerleme puanı dediğimiz 'forge puanıdır' ve saat başı oyun 1 tane verir.Bu forge puanlarını teknoloji genişlemelerinde ve devasa binaları geliştirmek için kullanılır.Mantıklı kullanmak gerekir.

4.Oyuna başlar başlamaz kendinizi iyi bir loncaya aldırmanız karınıza olacaktır.Karşılıklı cila/motive,ürün ve forge puanı yardımları yapılır.Bu da daha hızlı gelişmeyi sağlar.Diğer bir konu olan taverna ziyaretlerinden de gümüş para kazanır ülkenin gelişmesine yatırım yapabilirsiniz.Özellikle zaman sınırlı etlinkik görevlerinde bu gümüşler çok işinize yarayacaktır.

*Cila/Motive lonca ve kendi arkadaş listenizdekilere yapacağınız kısa süreli bir işlemdir.Bu sayede rastgele bir özalit kazanabilirsiniz.Tabi karşılıklıdır arkdaşlarınızda sizin için motive ve cila yapacaktır.

5.Ürün konusunda başta dikkat etmeniz gereken nokta fetihler yaparak herhangi bir ürünün ürün yatağını elde etmeniz olacaktır.Ürün binasını inşa edip üretim sağladıktan sonra bu ürün üzerinden ticaret yapabilirsiniz.Sizin için daha karlı olacaktır.
Fetih haritası örneği


6.Ticaret konusunda söylenecek bir kaç şeyide ekliyeyim.Arkadaşlar ticareti lonca dışından biriyle yapıyorsanız aldığınız ürün için verdiğiniz ürün haricinde forge puanı vermeniz gerekir.Forge Puanlarının önemini oyunun ilerleyen zamanlarında daha iyi anlayacağınız için şimdiden söyleyeyim..acil ürün ihtiyacınız yok ise kendiniz pazara ürün koyun ve ticaretini yapın.Ticaret yapacağınız zaman öncelikle mutlaka lonca içinde işinizi halletmeye çalışın.

7.Savaşla ilgili olarak savaşa gireceğiniz birliklerin değerlerini oku yaklaştırıp görebilirsiniz.Kendinizinkilerle karşılaştırıp savaşın sonucunu tahmin edebilirsiniz.
Ayrıca her dönem benim tabirimle çöp askerler vardır.Onunla ilgili bir yazı yazmamı isterseniz yorum kısmına yorum bırakınız.

8.Oyunda sürekli online olamayacağınız ve bu sürede ülkenizde süresi dolmuş ve kazancı toplayacağınız binalar varsa ve ülkeniz saldırıya uğrayıp savunmanızı aştığında kendisi için en karlı olanı yağmalayacaktır.O yüzden savunmaya asker koymak sizi düşmanlardan korur.

9.Oyunda sadece araştırma yaparak gelişmeyi amaçlamak yanlış olacaktır.Bunu devasa bina yaparak desteklemeniz gerekiyor. Devasalar özelliklerine göre savunmaya,saldırıya,ürün ve forge puanlarına hayati katkı sağlar.
Devasa Binalar

Nasıl devasa bina inşa edilir?
Öncelikle devasa binanızın özalitlerini tamamlamanız gerekiyor.Zor olan kısım budur.Başka oyuncuların devasa binalarına forge puanı yardımı yapıp üst sıralarda olduğunuzda özalit kazanabilirisniz.Özalitler tamamlandığında geriye inşa etmeniz için istenen ürünleri tamamlamak kalıyor.Sonrasında binanızı kurabilirsiniz.

10.Özalit toplama konusunda biraz araştırma yaparak az ilerleme puanı kullanarak karlı işler yapabilirsiniz.Devasa binası bitmeye yakın ve alt sıralardan boş olan bir oyuncunun binasından yararlanabilirisiniz.Ayrıca oyunda bulunduğunuz sürece edindiğiniz arkadaşlarda size kolay özalit için yardımcı olabilir.Takas için birileriyle anlaşabilirsiniz.Onlar size sizde onların devasa binlarına yardım yapabilirsiniz.Ama bu konudada o kişinin oyunu bırakması anlaşmaya uymaması gibi durumlar sıkıntı verebilir.Buda sizin arkadaşlık ilişkisinize dayalı bir durum.Size bağlı yani.
Başka bir yol olarak özalitlerinizi 2:1 olaranla ticaret edebilirsiniz.Yani siz devasa binanızın 2 özalitini vererek karşılık olarak 2 özalit alacaksınız.Bu işlem neden yapılıyor.Bir devasanın belli bir parçasının özalitini bir kaç defa kazanabilirsiniz.Devasanızı kurduktan sonra 10 level yükseltebilirisiniz.Her levelde daha ülkenize daha çok fayda sağlayacaktır ve beraberinde forge puanıda verir.10 level yükseltebilmek için sadece forge puanlarınız yeterlidir.Sonrasında ise her level için o devasa binanın özalitlerini tekrar bir araya getirmek zorundasınızdır.

11.Önce hangi devasaları kurmalıyım? Bunun belli bir sıralaması yok tabi ama her devasa bine belli bir dönemin ürünleri ile inşa edilir.Başlangıçta döneminizin ürünler hangileriyse ona göre devasalarınızı kurarsınız.Ama başlangıç olarak Zeus,Eserler,Ayasofya iyidir bence.Bu binaların hepsinin farklı bir faydası var ülkeye.İçlerinden Eserler için özel bir şey söylemek gerekirse lonca seferleri yaptığınız zaman bu devasa bina sayesinde gizli ödüller kazanabilirsiniz.Bu gizli ödüller lehinize herşey olabilir.Bence gözardı edilmemesi gereken bir özellik.

12.Lonca seferlerinde ne kadar ilerlerseniz loncanıza katkınız o kadar çok olur ve sizin kazancınız daha çok olacaktır.Altın sandıkları açarak elmas,ürün,özalit kazanabilirsiniz.

13.Oyunda tüm bunları yaparken halkınızıda mutlu etmeniz gerekiyor.Halkın mutluluğunu gösteren bir ibare var.Üzerine geldiğinizde halkın coşması için oran gösterir.Halk için her dönem farklı binalar ve süslemeler inşa etmeniz gerekiyor.Halkın coşması için belli bir mutluluğa ulaştırmanız gerekiyor.

15.Etkinlik görevleri sınırlı bir zamanda yapmanız gereken görevlerdir.Sonunda ülkenizin gelişimine katkıda bulunabileceğiniz ödüller kazanırsınız.Tabiki zorunlu değil ama hızlı ve sağlam bir gelişim için önemli bir etken.

*Sadece etkinlik görevlerinden kazanabileceğiniz bazı askeri binalar (Haydut Yuvası,Şampiyon,Askeri Trampetçi gibi..) kazanabilirisiniz.
 En iyi:İçlerinde en işe yarayanı haydut yuvasıdır.Bina olarak ülkenizde fazla alan işgal etmez ve savaşlarda avantaj sağlarsınız.Herhangi bir savaşta bir haydur birliği eklediğiniz takdirde rakip ilk saldırılarısından zararsız olarak kurtulursunuz.Haydutların özelliği budur.
En kötü:Askeri trampetçiyi herhangi bir savaşa soktupunuzda ilk ölenler onlar olacaktır.Dayanıklı değiller.Askeri trampetçinin tek olumlu yani size sürekli olarak %4 olarak saldırı artışı sağlamasıdır.Kötü tarafı ise fazlaca yer kaplamasıdır ve %4'lük bonus buna değmez. Tabi bunlar benim fikirlerim.Herkes katılmak uygulamak durumunda değil.

*Yenileme Kiti ve Yükseltme Kiti nedir? Arkadaşlar yenileme kiti ülkenizde eski çağlardan kalma bir binayı mevcur çağınıza çekmesidir.Bununla ilgili söyleyebileceğim tek şey acele etmemeniz ve son çağlara yakın kullanmanız mantıklı olacaktır.

*Etkinlik görevlerinde size örneğin;"6 süsleme inşa edin" görevi çıktığında eğer buna ihtiyacınız yoksa yani halkınız yeterli mutluluğa sahipse (coşmuş olmalı) en az masraflı olan ağacı inşa edip dilerseniz sonra kaldırabilirsiniz.

*Etkinlik görevleri size günü birlik yada her görevi bitirdiniz an diğer görevi görebilmeniz şeklinde ayalanır.Etkinlik görevlerini önceden öğrenip hazılık yapmak için forumlardan yardım alabilirsiniz.

*Her gün yönetim binası vergi olarak belli bir altın sağlıyor.

*Yönetim binasına tıkladığınızda ülkenize saatiyle kimin cila/motive yaptığını,saldırdığını tavernanıza kimlerin oturduğunun listesini görebilir ve sizde onlara karşılık aynı eylemi tek tıkla yapabilirsiniz.
Etkinlik Tablosu Örneği


*Oyunu mobile olarak rahatlıkla oynayabiliyorsunuz.

Umarım bu bilgiler başlangıç olarak size yardımcı olur.Bunları okudundan sonra oyun size karmaşık veya zor gelebilir ama oyunu oynamaya başladığınızda herşey kendince çözülecektir.Bu bilgiler benim başta yaptığım hataları sizin yapmamanızı sağlayacaktır.Nacizane fikrimce gözünüzü karartmayıp oyunun tadını çıkartmaya bakın.

Kullandığım görsellerle ilgili olarak üzerine tıklandığında büyütülecek şekilde yapmak istedim ama olmadı sorry :)
Yanlışımı gördüyseniz yada sorunuz varsa aşağıya yorum bırakabilirsiniz.Kalın sağlıcakla :)



17 Mayıs 2017 Çarşamba

Canavar ve Yaratıcısı

Frankestein (1931) İmdb 8,0

Mer de Glace'ın donuk zorbalığından derin bir biçimde etkilenen Mary Shelley, "Frankenstein" isimli romanında, Dr. Frankenstein'ın yarattığı canavarla buluşturduğu yer için bu dramatik dekoru seçmişti."Bu kasvetli buzullar benim sığınağım" der mutsuz dev ona "Bu soğuk gökyüzü bana senin hemcinslerinden daha nazik davranıyor".Bu devi yaratırken onun çok güzel olmasının hayal etmiş olan doktorsa, bu çirkin yaratık canlanıp da yarattığı yerden ona baktığında korkuyla kaçar.Bir sonraki karşılaşmaları yaklaşık iki yıl sonra gerçekleşecektir,cinayet ve trajediden sonra...
Mer de Glace
Mer de Glace, Fransa'nın ve Mont Blanc Grubu'nun en büyük, Alpler'in de en büyük dördüncü buzuludur. Mer de Glace yaklaşık 12 km uzunluğunda olup, genişliği 700 m ile 1950 m arasında değişir. Buzulun en fazla yüksekliği 420 metredir.

Dr.Frankenstein ve canavarının hikayesi bir çok defa sinemaya,tiyatroya yansıtılmıştır.Hikayenin merkezinde olmasada benim en çok dikkatimi çeken ve izlemekten keyif aldığım yapım..aslında seri demeliyim "Penny Dreadful".Dr. Victor Frankestein ve acı ile doğan yaratık hikayesi korku-gerilim olmaktan çok gerilimin yanında tadından yenmeyen bir dram boyutuda var.Bu yüzden özel bir yeri hak ediyor bence.Dizide bir çok farklı konu var bunların merkezinde Vanessa (Eva Green) karakteri ve onun karanlık dünyası var.Güzel izlerken keyif alacağınızı  düşündüğüm bir dizi.Ayrıca dizinin gereksiz uzun olmaması ve zamanlı bir şekilde final yapması da ayrı bir güzel.Meraklılar izleyebilir.

Dizinin Tanıtım Fragmanı: http://www.beyazperde.com/diziler/dizi-11787/video-19534765/


Penny Dreadful (2014-2016)
İlgisi olup haberi olmayanlar için Frankenstein ilk kez Türkiye'de bu yıl sahneleniyor. Dr.Frankenstein karakterini Cansel Elçin yarattığı yaratığı ise Kerem Alışık canlandırıyor.Oyun hala sahnelenmekte izlemek isteyenler kaçırmasın benden söylemesi.


Mary Shelley romanına konu ettiği bu hikayeyi 19 yaşında, Percy Bysshe Shelley ve Lord Byron şiirleriyle geçen bir akşamının ardından,rüyasında görmüş.Roman 1818'de anonim olarak yayınlanmış ve best seller olmuştur.

Romandan bazı alıntılar;
"Başkasından göreceğim sevgi, işlediğim suçların nedenini ortadan kaldıracaktır. Hainliklerimin hepsi tiksindiğim yalnızlığımın ürünü."

"Zarif bir insan vücudunun nasıl da bozulup ziyan olduğunu gördüm. Ölümün çürümesinin yaşamın pespembe yanağına nasıl galip geldiğine tanık oldum."

"Eğer böylesine güzel yaratıklar acı çekiyorlarsa, kusurlu ve yalnız bir varlık olan benim perişan olmam pek de garip değildi."








15 Mayıs 2017 Pazartesi

Gazete için başka kullanım alanları


okumalık evet
  • İLK olarak okunması tavsiye olunur. 😅                                                                                                 
  • Taşınırken cam eşyaları korur.
  • Kazak ve battaniyeleri saklayın.(gazete güveleri uzaklaştırır,giysi ve battaniyelerin tozlanıp kirlenmesini önler.)
  • Kapların ve bavulların kokusunu giderir.(Kötü kokan bir plastik kabın veya ahşap kutunun kokusunu gidermek için bir kaç gazete sayfasını buruşturup yuvarlayın,kutunun içine koyup kapağını sıkıca kapayın.Üç,dört gün bekletin.Bu yöntemle sandık ve bavulların kokusunu da çıkarabilirsiniz.)
  • Islak ayakkabıları kurutun.(Yağmurda yürümekten ve kara batıp çıkmaktan ayakkabılarınız ıslanırsa,içlerini kuru,top gibi yuvarladığınız gazete kağıdıyla doldurun.Ayakkabılarınızın uzun vadede zarar görmesini engellemiş olursunuz.Ayakkabılarınız fazlasıyla ıslak ise gazeteyi bir kaç defa değiştirmeniz gerekebilir.)
  • Pencereleri temizleyip parlatın.(Camları temizleme konusunda temizlik bezinden çok daha iyi kurutup parlatır.Bunu herkes bilir.Daha hesaplı bir işlemdir.)
BİLİYOR MUYDUNUZ? Gazete ilk defa 17.yy başlarında düzenli ve sık olarak çıkarılmaya başlamıştır.Alman gazetesi  Relation ilk defa 1605 yılında basıldı; diğer taraftan İngiltere'nin en eski gazetesi London Gazette 1665 yılında çıktı ve kraliyet gazetesi olarak yayımlanmaya devam ediyor.1975'de The Times adını aldı ve günümüzde İngiltere'nin en eski gazetesi olarak her gün yayımlanmakta.En eski Pazar gazatesi The observer ise 1791'de kurulmuştur.                
  • Acil kırık çıkık tahtası.(Kırıldığından endişe duyduğunuz kol veya bacak kemiklerinden biri için acil olarak kas hareketini önlemek esastır.Bunun için kırık çıkık tahtası yapma amacıyla yeterli sertliğe ulaşacak kadar gazeteyi katlamak ve yaralı bölgedeki kasların üstüne bant ile tutturun.Bacak için gazetelerden bir kaç kat gerekebilir. heh işinize yarar mı bilmem !)
  • Fırındaki yemek kırıntılarını temizleyin.(Bir tomar kağıt havlu yerine ucu hafif ıslatılmış buruşturulmuş gazete parçası daha etkili ve hesaplıdır.Bana pek uymasa da yazdım belki kağıt havlusu kalmayıp acil fırın temizlemesi gereken biri olabilir.Hayatınızı kurtardım.. )
  • Anında ütü masası hazırlayın.(Seyahate gittiğiniz zaman yanınızda seyahat ütüsü taşıyorsanız,kendinize ütü masası hazırlayabilirsiniz.Bu madde hangi yüzyıl için geçerli bilemiyorum)
  • Kırık ampulü duyundan çıkarın.(Bunu yaparken koruyucu eldiven takmayı ve elektrik düğmesinin kapalı olduğundan emin olmayı ihmal etmeyiniz.)
  • Dış mekandaki muslukların kışın donmasının önleyin (Buz ve ayazın musluklara zarar vermemesi için vanalarını kapatın ve içlerinde kalan suyu akıtın.Sonra her musluğun üzerine birkaç kat gazete sarın ve naylon torba geçirin (naylon torbanın yerinde durması için duet bantla bantlayın veya lastik bantlarla sabitleyin)
BİLİYOR MUYDUNUZ? Gazete kağıdı dediğimiz şey -dünyanın bütün gazetelerin kullandığı kağıt türü-Charles Fenerty adında Kanadalı bir delikanlı tarafından 1838 yılı civarında icat edildi.Yerel kağıt fabrikalarının gazete kağıdı üretmek için yeterli hammadde bulamadıklarından sık sık şikayet ettiklerini gören Fenerty'nin aklına ladin ağacından kağıt hamuru elde etmek fikri geldi.Ne yazık ki Fenerty bu keşfini 1844 yılına kadar açıklamadı.O zamana kadar Avrupalı yatırımcılar odun liflerinden kağıt elde etmek için patent almışlar bile.