17 Mayıs 2017 Çarşamba

Canavar ve Yaratıcısı

Frankestein (1931) İmdb 8,0

Mer de Glace'ın donuk zorbalığından derin bir biçimde etkilenen Mary Shelley, "Frankenstein" isimli romanında, Dr. Frankenstein'ın yarattığı canavarla buluşturduğu yer için bu dramatik dekoru seçmişti."Bu kasvetli buzullar benim sığınağım" der mutsuz dev ona "Bu soğuk gökyüzü bana senin hemcinslerinden daha nazik davranıyor".Bu devi yaratırken onun çok güzel olmasının hayal etmiş olan doktorsa, bu çirkin yaratık canlanıp da yarattığı yerden ona baktığında korkuyla kaçar.Bir sonraki karşılaşmaları yaklaşık iki yıl sonra gerçekleşecektir,cinayet ve trajediden sonra...
Mer de Glace
Mer de Glace, Fransa'nın ve Mont Blanc Grubu'nun en büyük, Alpler'in de en büyük dördüncü buzuludur. Mer de Glace yaklaşık 12 km uzunluğunda olup, genişliği 700 m ile 1950 m arasında değişir. Buzulun en fazla yüksekliği 420 metredir.

Dr.Frankenstein ve canavarının hikayesi bir çok defa sinemaya,tiyatroya yansıtılmıştır.Hikayenin merkezinde olmasada benim en çok dikkatimi çeken ve izlemekten keyif aldığım yapım..aslında seri demeliyim "Penny Dreadful".Dr. Victor Frankestein ve acı ile doğan yaratık hikayesi korku-gerilim olmaktan çok gerilimin yanında tadından yenmeyen bir dram boyutuda var.Bu yüzden özel bir yeri hak ediyor bence.Dizide bir çok farklı konu var bunların merkezinde Vanessa (Eva Green) karakteri ve onun karanlık dünyası var.Güzel izlerken keyif alacağınızı  düşündüğüm bir dizi.Ayrıca dizinin gereksiz uzun olmaması ve zamanlı bir şekilde final yapması da ayrı bir güzel.Meraklılar izleyebilir.

Dizinin Tanıtım Fragmanı: http://www.beyazperde.com/diziler/dizi-11787/video-19534765/


Penny Dreadful (2014-2016)
İlgisi olup haberi olmayanlar için Frankenstein ilk kez Türkiye'de bu yıl sahneleniyor. Dr.Frankenstein karakterini Cansel Elçin yarattığı yaratığı ise Kerem Alışık canlandırıyor.Oyun hala sahnelenmekte izlemek isteyenler kaçırmasın benden söylemesi.


Mary Shelley romanına konu ettiği bu hikayeyi 19 yaşında, Percy Bysshe Shelley ve Lord Byron şiirleriyle geçen bir akşamının ardından,rüyasında görmüş.Roman 1818'de anonim olarak yayınlanmış ve best seller olmuştur.

Romandan bazı alıntılar;
"Başkasından göreceğim sevgi, işlediğim suçların nedenini ortadan kaldıracaktır. Hainliklerimin hepsi tiksindiğim yalnızlığımın ürünü."

"Zarif bir insan vücudunun nasıl da bozulup ziyan olduğunu gördüm. Ölümün çürümesinin yaşamın pespembe yanağına nasıl galip geldiğine tanık oldum."

"Eğer böylesine güzel yaratıklar acı çekiyorlarsa, kusurlu ve yalnız bir varlık olan benim perişan olmam pek de garip değildi."








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder