18 Mayıs 2017 Perşembe

Forge Of Empires oyununa yeni başlayanlar için önerilerim..


Öncelikle bu oyun stratejiye dayanan bir oyun olduğu için her oyuncu kendisine göre bir sistem geliştirip sonra değiştirip istediği şekilde oynayabilir.Ama oyun bir mantık sistemine oturtulmuş ve ister istemez bunun dışına çıkmak oyunda başarılı olma açısından kötü sonuçlanıyor.Şimdi daha açık bir şekilde anlatmayı denicem.

Oyunun başlangıcında görev kutucuklarını yaparak temel şeyleri öğrenmiş olacaksınız.Zor bir oyun sayılmaz her yaştan çokça oyuncusu var.Şahsen benim 4 yıldır bu oyunu oynayan arkadaşlarım var ve 40 küsür yaşında baya çocuklu abilerimiz falan bile oyunu oynuyorlar.Herkese hitap ediyor yani.

Oyunda dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken ve size avantaj sağlayacak maddeleri sıralayacağım:

1.Oyun altın ve erzağa dayanıyor.Ev inşa etmekte,araştırmalarda,asker yetiştirmede,ürün binalarında kullanılıyor.Oyuna başladığınızda erzak binası inşa etmeniz için nüfüs sağlamanız gerekiyor.Bunuda konut binalarını inşa ederek elde ediyorsunuz.Konut binaları (binadan binaya farklı olarak) belli saat aralıklarıyla altın ve nüfus sağlıyor.Dikkat etmeniz gereken yerlerden biriside burası..erzak ve altın dengesini sağlamanız gerekiyor.Erzak sıkıntısı çekebilirsiniz.
Araştırma


2.Elmaslar çok kıymetli ve kazanılması kolay olmadığı için en mantıklı şekilde kullanmaya çalışmak gerek.Oyunun en zorlu kısmı ülkeyi genişletmek ve yeni toprak katmak.Bunu 3 şekilde yapabilirsiniz.Teknolojik gelişmeler,fetihler ve  elmas ile satın alınabiliyor.Yani  elması en kazançlı kullanabileceğiniz şey ülkeyi genişletmek olacaktır.(tabi benim fikrim :)

3.Elmastan sonra en önemli şey ilerleme puanı dediğimiz 'forge puanıdır' ve saat başı oyun 1 tane verir.Bu forge puanlarını teknoloji genişlemelerinde ve devasa binaları geliştirmek için kullanılır.Mantıklı kullanmak gerekir.

4.Oyuna başlar başlamaz kendinizi iyi bir loncaya aldırmanız karınıza olacaktır.Karşılıklı cila/motive,ürün ve forge puanı yardımları yapılır.Bu da daha hızlı gelişmeyi sağlar.Diğer bir konu olan taverna ziyaretlerinden de gümüş para kazanır ülkenin gelişmesine yatırım yapabilirsiniz.Özellikle zaman sınırlı etlinkik görevlerinde bu gümüşler çok işinize yarayacaktır.

*Cila/Motive lonca ve kendi arkadaş listenizdekilere yapacağınız kısa süreli bir işlemdir.Bu sayede rastgele bir özalit kazanabilirsiniz.Tabi karşılıklıdır arkdaşlarınızda sizin için motive ve cila yapacaktır.

5.Ürün konusunda başta dikkat etmeniz gereken nokta fetihler yaparak herhangi bir ürünün ürün yatağını elde etmeniz olacaktır.Ürün binasını inşa edip üretim sağladıktan sonra bu ürün üzerinden ticaret yapabilirsiniz.Sizin için daha karlı olacaktır.
Fetih haritası örneği


6.Ticaret konusunda söylenecek bir kaç şeyide ekliyeyim.Arkadaşlar ticareti lonca dışından biriyle yapıyorsanız aldığınız ürün için verdiğiniz ürün haricinde forge puanı vermeniz gerekir.Forge Puanlarının önemini oyunun ilerleyen zamanlarında daha iyi anlayacağınız için şimdiden söyleyeyim..acil ürün ihtiyacınız yok ise kendiniz pazara ürün koyun ve ticaretini yapın.Ticaret yapacağınız zaman öncelikle mutlaka lonca içinde işinizi halletmeye çalışın.

7.Savaşla ilgili olarak savaşa gireceğiniz birliklerin değerlerini oku yaklaştırıp görebilirsiniz.Kendinizinkilerle karşılaştırıp savaşın sonucunu tahmin edebilirsiniz.
Ayrıca her dönem benim tabirimle çöp askerler vardır.Onunla ilgili bir yazı yazmamı isterseniz yorum kısmına yorum bırakınız.

8.Oyunda sürekli online olamayacağınız ve bu sürede ülkenizde süresi dolmuş ve kazancı toplayacağınız binalar varsa ve ülkeniz saldırıya uğrayıp savunmanızı aştığında kendisi için en karlı olanı yağmalayacaktır.O yüzden savunmaya asker koymak sizi düşmanlardan korur.

9.Oyunda sadece araştırma yaparak gelişmeyi amaçlamak yanlış olacaktır.Bunu devasa bina yaparak desteklemeniz gerekiyor. Devasalar özelliklerine göre savunmaya,saldırıya,ürün ve forge puanlarına hayati katkı sağlar.
Devasa Binalar

Nasıl devasa bina inşa edilir?
Öncelikle devasa binanızın özalitlerini tamamlamanız gerekiyor.Zor olan kısım budur.Başka oyuncuların devasa binalarına forge puanı yardımı yapıp üst sıralarda olduğunuzda özalit kazanabilirisniz.Özalitler tamamlandığında geriye inşa etmeniz için istenen ürünleri tamamlamak kalıyor.Sonrasında binanızı kurabilirsiniz.

10.Özalit toplama konusunda biraz araştırma yaparak az ilerleme puanı kullanarak karlı işler yapabilirsiniz.Devasa binası bitmeye yakın ve alt sıralardan boş olan bir oyuncunun binasından yararlanabilirisiniz.Ayrıca oyunda bulunduğunuz sürece edindiğiniz arkadaşlarda size kolay özalit için yardımcı olabilir.Takas için birileriyle anlaşabilirsiniz.Onlar size sizde onların devasa binlarına yardım yapabilirsiniz.Ama bu konudada o kişinin oyunu bırakması anlaşmaya uymaması gibi durumlar sıkıntı verebilir.Buda sizin arkadaşlık ilişkisinize dayalı bir durum.Size bağlı yani.
Başka bir yol olarak özalitlerinizi 2:1 olaranla ticaret edebilirsiniz.Yani siz devasa binanızın 2 özalitini vererek karşılık olarak 2 özalit alacaksınız.Bu işlem neden yapılıyor.Bir devasanın belli bir parçasının özalitini bir kaç defa kazanabilirsiniz.Devasanızı kurduktan sonra 10 level yükseltebilirisiniz.Her levelde daha ülkenize daha çok fayda sağlayacaktır ve beraberinde forge puanıda verir.10 level yükseltebilmek için sadece forge puanlarınız yeterlidir.Sonrasında ise her level için o devasa binanın özalitlerini tekrar bir araya getirmek zorundasınızdır.

11.Önce hangi devasaları kurmalıyım? Bunun belli bir sıralaması yok tabi ama her devasa bine belli bir dönemin ürünleri ile inşa edilir.Başlangıçta döneminizin ürünler hangileriyse ona göre devasalarınızı kurarsınız.Ama başlangıç olarak Zeus,Eserler,Ayasofya iyidir bence.Bu binaların hepsinin farklı bir faydası var ülkeye.İçlerinden Eserler için özel bir şey söylemek gerekirse lonca seferleri yaptığınız zaman bu devasa bina sayesinde gizli ödüller kazanabilirsiniz.Bu gizli ödüller lehinize herşey olabilir.Bence gözardı edilmemesi gereken bir özellik.

12.Lonca seferlerinde ne kadar ilerlerseniz loncanıza katkınız o kadar çok olur ve sizin kazancınız daha çok olacaktır.Altın sandıkları açarak elmas,ürün,özalit kazanabilirsiniz.

13.Oyunda tüm bunları yaparken halkınızıda mutlu etmeniz gerekiyor.Halkın mutluluğunu gösteren bir ibare var.Üzerine geldiğinizde halkın coşması için oran gösterir.Halk için her dönem farklı binalar ve süslemeler inşa etmeniz gerekiyor.Halkın coşması için belli bir mutluluğa ulaştırmanız gerekiyor.

15.Etkinlik görevleri sınırlı bir zamanda yapmanız gereken görevlerdir.Sonunda ülkenizin gelişimine katkıda bulunabileceğiniz ödüller kazanırsınız.Tabiki zorunlu değil ama hızlı ve sağlam bir gelişim için önemli bir etken.

*Sadece etkinlik görevlerinden kazanabileceğiniz bazı askeri binalar (Haydut Yuvası,Şampiyon,Askeri Trampetçi gibi..) kazanabilirisiniz.
 En iyi:İçlerinde en işe yarayanı haydut yuvasıdır.Bina olarak ülkenizde fazla alan işgal etmez ve savaşlarda avantaj sağlarsınız.Herhangi bir savaşta bir haydur birliği eklediğiniz takdirde rakip ilk saldırılarısından zararsız olarak kurtulursunuz.Haydutların özelliği budur.
En kötü:Askeri trampetçiyi herhangi bir savaşa soktupunuzda ilk ölenler onlar olacaktır.Dayanıklı değiller.Askeri trampetçinin tek olumlu yani size sürekli olarak %4 olarak saldırı artışı sağlamasıdır.Kötü tarafı ise fazlaca yer kaplamasıdır ve %4'lük bonus buna değmez. Tabi bunlar benim fikirlerim.Herkes katılmak uygulamak durumunda değil.

*Yenileme Kiti ve Yükseltme Kiti nedir? Arkadaşlar yenileme kiti ülkenizde eski çağlardan kalma bir binayı mevcur çağınıza çekmesidir.Bununla ilgili söyleyebileceğim tek şey acele etmemeniz ve son çağlara yakın kullanmanız mantıklı olacaktır.

*Etkinlik görevlerinde size örneğin;"6 süsleme inşa edin" görevi çıktığında eğer buna ihtiyacınız yoksa yani halkınız yeterli mutluluğa sahipse (coşmuş olmalı) en az masraflı olan ağacı inşa edip dilerseniz sonra kaldırabilirsiniz.

*Etkinlik görevleri size günü birlik yada her görevi bitirdiniz an diğer görevi görebilmeniz şeklinde ayalanır.Etkinlik görevlerini önceden öğrenip hazılık yapmak için forumlardan yardım alabilirsiniz.

*Her gün yönetim binası vergi olarak belli bir altın sağlıyor.

*Yönetim binasına tıkladığınızda ülkenize saatiyle kimin cila/motive yaptığını,saldırdığını tavernanıza kimlerin oturduğunun listesini görebilir ve sizde onlara karşılık aynı eylemi tek tıkla yapabilirsiniz.
Etkinlik Tablosu Örneği


*Oyunu mobile olarak rahatlıkla oynayabiliyorsunuz.

Umarım bu bilgiler başlangıç olarak size yardımcı olur.Bunları okudundan sonra oyun size karmaşık veya zor gelebilir ama oyunu oynamaya başladığınızda herşey kendince çözülecektir.Bu bilgiler benim başta yaptığım hataları sizin yapmamanızı sağlayacaktır.Nacizane fikrimce gözünüzü karartmayıp oyunun tadını çıkartmaya bakın.

Kullandığım görsellerle ilgili olarak üzerine tıklandığında büyütülecek şekilde yapmak istedim ama olmadı sorry :)
Yanlışımı gördüyseniz yada sorunuz varsa aşağıya yorum bırakabilirsiniz.Kalın sağlıcakla :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder